niedziela, 21 czerwca 2015

Produkty ZAKAZANE w diecie dziecka

Dziecko rodzi się i żywi jedynie mlekiem matki, mlekiem modyfikowanym bądź mieszanką mlekozastępczą... w każdym przypadku jest to tylko mleko. Do pół roku swojego życia nie potrzebuje nic innego, w zupełności wystarcza mu ten magiczny biały płyn. Z biegiem czasu mleko już nie zaspokaja wszystkich wartości odżywczych, mały organizm rośnie i potrzebuje więcej substancji, witamin i minerałów do prawidłowego rozwoju. Zaczyna się więc etap rozszerzania diety. Wprowadzamy stopniowo najpierw pojedyncze warzywa, owoce, następnie w różnorakim połączeniu to owoce z owocami, z warzywami, zupki warzywne, wszelkiego rodzaju dania z mięsem. Menu dziecięce jest bardzo bogate, staramy się urozmaicać dietę naszego maleństwa, bo dla każdej matki ważne jest aby jej pociecha rosła zdrowo i prawidłowo. Musimy pamiętać jednak, że nie wszystko co możemy MY DOROŚLI nadaje się dla młodego, dojrzewającego organizmu. Oto lista produktów niemalże zakazanych w diecie dziecka:

DO 2 ROKU ŻYCIA NIE PODAJE SIĘ:
  • kakao, czekolady - są silnymi alergenami, ponad to wykazują działanie zatwardzające
  • orzechów - są silnym alergenem
  • ciast z kremem, ciasteczek, wafelków - słodkie masy w nich zawarte składają się w 70% z tłuszczy. W produkcji słodyczy na skalę przemysłową stosuje się wysokooczyszczoną mąkę pszenną, mleko w proszku, jajka w proszku, emulgatory sojowe (często niestety GMO), środki spulchniające oraz aromaty.
  • tłustych sosów, śmietany - są to produkty ciężkostrawne, nadmiernie obciążające wątrobę
  • produktów smażonych - są ciężkostrawne a ponad to tłuszcz pod wpływem wysokiej temperatury, tlenu oraz pary wodnej wydostającej się ze smażonego produktu ulega przemianie do różnych niebezpiecznych dla organizmów rosnących związków chemicznych a dalej dochodzi do powstania nadtlenków, które ulegają rozpadowi na niezwykle agresywne wolne rodniki !!! Do smażenia jedynie bezpieczny jest olej ryżowy oraz masło klarowane. 
  • Misie Lubisie - zawierają w swoim składzie kwasek cytrynowy substancja ta działa rakotwórczo na młody organizm !!!
  • Bakusie - zawierają cytrynian sodu, który ( spożywany przez organizmy dojrzewające)  wypłukuje maź z chrząstki stawowej !!!


DO 7 ROKU ŻYCIA NIE PODAJEMY :
  • szczawiu, rabarbaru - zawierają spore ilości kwasu szczawiowego, szczawianów, które należą do substancji antyodżywczych, źle wpływają na przyswajanie wapnia i magnezu, ponad to przyczyniają się do powstawania kamieni nerkowych
  • półproduktów ( kostki rosołowe, ketchup, musztarda, majonez... ) - zawierają w swoim składzie ocet, który obciąża nerki, wątrobę ponad to zmniejsza wchłanianie minerałów i witamin
  • grilla węglowego - podczas wypalania się węgla powstają opary, z których wytwarzają się substancje działające rakotwórczo na młody organizm

To tylko niektóre produkty, o których zostaliśmy poinformowani przez naszego  pediatrę, do którego należy nasz Syn, ale jest ich znacznie więcej, także kupując CZYTAJMY ETYKIETY, SPRAWDZAJMY DATĘ WAŻNOŚCI I MIMO WSZYSTKO PATRZMY NA OZNACZENIE " POZYTYWNA OPINIA INSTYTUTU MATKI I DZIECKA" bo w produktach tym oznaczonych jest o wiele mniej substancji konserwujących, sztucznych barwików, ulepszaczy smaków.... itp.

Ale nie jest powiedziane, że nasze dziecko nie może zjeść tego czy owego, można stosować różne zdrowsze zamienniki np. zamiast śmietany używajmy jogurtów naturalnych, zamiast kupionych ciastek , można upiec domową babkę używając zamiast proszku do pieczenia- sody oczyszczonej, zamiast kupnych kisielków, budyni można przygotować je samemu w domu szybko, smacznie i przede wszystkim ZDROWO. Chcecie przepis?? Zerknijcie poniżej :)






ZDROWY KISIEL

Przygotujmy:
  • 100 ml wody
  • jedna płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • dowolny owoc wg upodobań (nadaje się każdy) np. jabłko, pomarańcz, kiwi, truskawki (musi ich być stosunkowo więcej) 
  • +/- łyżeczka cukru w zależności od kwaśności owocu

Do naczynia wlewamy wodę, mąkę, pokrojony owoc, cukier. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, następnie gotujemy ok 3 min mieszając. Przelewamy do wcześniej schłodzonej zimną wodą miseczki.




ZDROWY BUDYŃ

Przygotujmy: 
  • 100 ml świeżego mleka 2% (najlepiej z woreczka)
  • jedno żółtko
  • jedna płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • jedna płaska łyżeczka cukru
  • świeże owoce, najlepiej smakują maliny, truskawki, jagody
Do naczynia wlewamy mleko, żółtko, mąkę, cukier. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę, następnie gotujemy przez ok 3 min mieszając. Przelewamy do wcześniej schłodzonej zimną wodą miseczki, dekorujemy pokrojonymi owocami.



                                                  SMACZNEGO  !!!