sobota, 30 lipca 2016

Tagliatelle ze szpinakiem z kurkami w sosie beszamel

Dziś to tylko palce lizać :)

Uwielbiam makarony w różnej postaci, ale ten to jest HIT NR 1 !
A co najważniejsze ekonomiczny, bo główny składnik możemy mieć za darmo i to w połączeniu z przyjemnym spacerkiem po lesie. 

 Co potrzebujemy ?
  • makaron Tagliatelle
  • kurki 
  • szpinak
  • masło
  • czosnek (2-3 ząbki)
  • cebula (1 szt.)
  • pieprz
  • sól
Składniki na sos:
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2,5 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa 


PRZYGOTOWANIE

Sos Beszamel:
  • masło rozpuścić w rondelku
  • dodać mąkę i chwilę mieszać, żeby się nie zrumieniła
  • dodać mleko 
  • zagotować, mieszając od czasu do czasu
  • przyprawić (gałka muszkatołowa, sól, pieprz)
Szpinak:
  • na patelni rozpuścić masło
  • dodać przeciśnięty przez praskę czosnek
  • po chwili dodać szpinak
  • pieprz, sól
  • smażyć ok. 15 min.
Kurki:
  • na patelni rozpuścić masło 
  • dodać posiekaną cebulę
  • po zeszkleniu cebuli dodać kurki
  • pieprz, sól
  • smażyć ok 10 min.
  • zalać sosem beszamelowym i chwilkę gotować
  • ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu
  • przełożyć szpinakiem
  • polać sosem





                                                                                        
                                                                                     Smacznego !