Staramy się, aby dieta naszego Synka była urozmaicona i przede
wszystkim zdrowa. Planując posiłki dbam aby codziennie był inny rodzaj
mięsa, porcja warzyw i owoców. Ale także makarony, ryż i kasza. Nie
zapominam również o odpowiedniej porcji nabiału, który jest
odpowiedzialny za rosnące kości naszych maluchów. Kuba nie lubi owoców,
dlatego podaję je w wersji zblendowanej. Częściej podaję produkty
gotowane, choć zdarzają się też smażone na "głębokim" oleju kotlety
mielone.
Wszystkie nasze posiłki są 200-300 g i takie objętości Kuba zjada. Pilnujemy, by jadł mniej więcej co 3 - 4 godziny.
Między posiłkami podajemy napoje ( 200 ml soku, woda, herbata ) oraz przekąski typu chrupki kukurydziane, biszkopty, Danonki. Zdarza się też czekoladka Kinder i Mleczna Kanapka ;)
To, że nasz Syn jest Wielkim Niejadkiem to już wiecie ( było o tym TU
). Z tego powodu nie możemy szaleć z produktami, posiłkami i daniami,
które chciałabym mu zaserwować. W naszym domu jest zwyczajnie, prosto i
tradycyjnie ale zarazem smacznie i zdrowo.
Oto nasz przykładowy jadłospis, który królował na naszym stole w poprzednim tygodniu:
PONIEDZIAŁEK
I śniadanie - 210 ml mleka ( my używamy Bebilon )
II śniadanie - 2 jabłka i banan ( zblendowane ) z płatkami owsianymi
Obiad - zupa ogórkowa z ryżem, ziemniakami i gotowanym schabem
Podwieczorek - jajecznica
Kolacja - kaszka mleczno- ryżowa o smaku waniliowym
WTOREK
I śniadanie - 210 ml mleka
II śniadanie - domowy budyń z malinami (przepis TU )
Obiad - krupnik, gotowane skrzydełka z kurczaka
Podwieczorek - naleśniki z prażonym jabłkiem i cynamonem
Kolacja - kaszka manna
ŚRODA
I śniadanie - 210 ml mleka
II śniadanie - 2 jabłka, kiść winogrona (zblendowane)
Obiad - barszcz czerwony z jajkiem, ziemniakami i gotowaną wołowiną
Podwieczorek - gotowane kiełbaski 2 szt.
Kolacja - kaszka mleczno- ryżowa o smaku malinowym
CZWARTEK
I śniadanie - 210 ml mleka
II śniadanie - domowy kisiel o smaku kiwi (przepis TU )
Obiad - zupa pomidorowa z makaronem, gotowane udko z kurczaka
Podwieczorek - kanapeczki z żółtym serem, wędliną
Kolacja - kaszka mleczno- ryżowa o smaku waniliowym
PIĄTEK
I śniadanie - 210 ml mleka
II śniadanie - 2 jabłka, 2 gruszki (zblendowane) z biszkoptem
Obiad - zupa jarzynowa, pulpeciki w sosie pomidorowym
Podwieczorek - jajka gotowane na miękko
Kolacja - kaszka manna
SOBOTA
I śniadanie - 210 ml mleka
II śniadanie - mandarynki 2 szt
Obiad - krem z brokuła, świeży pstrąg pieczony w piekarniku
Podwieczorek - gotowane kiełbaski 2 szt
Kolacja - kaszka mleczno- ryżowa o smaku malinowym
NIEDZIELA
I śniadanie - 210 ml mleka
II śniadanie - 2 gruszki, banan ( zblendowane )
Obiad - rosół z makaronem, gotowane skrzydło z indyka
Podwieczorek - kanapeczki z twarożkiem ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką
Kolacja - kaszka mleczno-ryżowa o smaku waniliowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz